Het belang van een goede marge tussen je kostprijs en je verkoopprijs

Laatste update op: dinsdag 7 november 2017

Meer omzet is natuurlijk altijd goed. Maar als je je prijs nog een beetje ongestraft kan verhogen heeft dat meestal veel meer invloed op je winst.

Neem bijvoorbeeld het onderstaande illustratieve voorbeeld. Daarin laten we twee verschillende scenario's zien. In het eerste zie je wat er gebeurt met je nettowinst als je 10% meer producten (of projecten, of uren, etc.) verkoopt. En in het tweede als je prijs per product 10% kan verhogen. Je kan zien dat in het tweede scenario de positieve invloed op de nettowinst en het winstpercentage veel groter is dan in het eerste scenario: 

Kortom, het is in principe dus veel aantrekkelijker om je prijs te verhogen met 10% dan 10% meer te verkopen tegen dezelfde prijs. Natuurlijk is dat enigszins kort de bocht. Het is niet altijd zo dat je prijzen ongestraft kunt verhogen. Maar het geeft wel aan dat het belangrijk is om te weten wanneer het eventueel wel kan en in ieder geval bewust om te gaan met het bepalen van je verkoopprijs. En niet alleen naar de kostprijs te kijken.

Het geeft ook aan dat je in je Sales niet alleen maar naar je omzet moet kijken, maar ook naar je marge. Misschien moet je je Sales mensen misschien zelfs wel wat meer op behaalde marge beoordelen, en wat minder op omzet alleen. 

Met Ub-Next Werkplaats en Ub-Next Fabriek kun je in je calculatie eenvoudig een verschil maken in je kostprijs en verkoopprijs. Daardoor maak je ook je marges per klant en of product inzichtelijk. En kun je dus ook sturen op je marge. Als je wilt kijken of Ub-Next ook iets voor jouw bedrijf is, vraag dan een gratis proef account aan om Werkplaats vrijblijvend te proberen of een Demo van Ub-Next Fabriek.

Als je meer wilt lezen over het belang van goede prijzen en echt de diepte in wilt gaan, kun je eens verder kijken naar de artikelen bij onderstaande links. 

Gerelateerde links

Vijf redenen om Ub-Next te gebruiken 

  1. Makkelijker en beter offertes en facturen maken
  2. Beter inzicht en overzicht
  3. Professionelere uitstraling
  4. Marge en omzetverbetering
  5. Minder fouten, meer werkplezier