Waarom is een goede calculatie zo belangrijk?

Laatste update op: vrijdag 27 oktober 2017

Een goede calculatie is natuurlijk belangrijkst om dekking te hebben voor alle kosten die je zelf maakt. En het liefste behaal je natuurlijk ook nog een beetje winst oftewel marge op je omzet.

Maar er zijn nog meer redenen waarom een goede calculatie belangrijk is.

Zo helpt een goede calculatie je bij je planning. Als je uren inschatting goed is, kun je daar beter rekening mee houden.

Een goede calculatie (waarmee je dus je prijs naar je klant kunt onderbouwen), straalt ook professionaliteit uit naar je klant. Het kan zijn dat je prijs (veel) hoger is dan verwacht. Maar als je een goede calculatie hebt, kun je dat goed uitleggen aan je klant.

Een goede calculatie hoeft niet altijd 100% accuraat te zijn. Maar het is wel belangrijk dat je enigszins in de buurt zit van de werkelijkheid. En dat je prijzen enigszins consistent zijn. Als je grote verschillen hebt tussen je offerteprijs en wat je eigenlijk nodig zou hebben (zie bovenste plaatje rechts), dan heb je twee nadelige gevolgen. Ten eerste zullen in een competitieve markt relatief meer van je laaggeprijsde orders doorgaan en relatief minder van je hooggeprijsde orders. Dus gemiddeld kom je dan lager uit dan wat je nodig hebt. Ten tweede kan het bij je klanten ook onprofessioneel overkomen als er grote verschillen in je prijzen zitten, zonder dat je het goed kan uitleggen.

 

Waarom is een goede calculatie zo belangrijk?

Vijf redenen om Ub-Next te gebruiken 

  1. Makkelijker en beter offertes en facturen maken
  2. Beter inzicht en overzicht
  3. Professionelere uitstraling
  4. Marge en omzetverbetering
  5. Minder fouten, meer werkplezier