Wat is een creditnota en hoe maak ik die?

Laatste update op: woensdag 27 september 2017

Een creditnota (of creditfactuur) is een factuur die je stuurt om een andere factuur (deels of geheel) te corrigeren. Dat kan nodig zijn omdat je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt op een eerdere factuur, of bijvoorbeeld omdat je klant geleverde en gefactureerde goederen terugstuurt. Maar andere redenen zijn ook mogelijk.

Een creditnota moet in principe aan dezelfde factuureisen voldoen als normale factuur. (Dus dezelfde gegevens bevatten). Voor wat betreft de factuurnummering mag je van de belastingdienst dezelfde nummering gebruiken als voor je gewone facturen. Maar je mag er ook voor kiezen een andere nummering aan te houden. In onze software hebben wij ervoor gekozen dezelfde nummering te gebruiken voor beide typen facturen.

Je kunt eenvoudig een creditnota maken door de originele factuur waar je een credit nota voor wilt maken te selecteren en op de knop “maak hier een credit factuur van“ te drukken. Je krijgt dan de creditfactuur te zien met een nieuw nummer en de bedragen negatief in plaats van positief. Als je het hele bedrag van de oorspronkelijk factuur wilt corrigeren kun je factuur zo sturen. Als je een deel van de oorspronkelijke facturen wilt crediteren, pas je de aantallen of prijzen per stuk naar je gewenste niveau.

Vijf redenen om Ub-Next te gebruiken 

  1. Makkelijker en beter offertes en facturen maken
  2. Beter inzicht en overzicht
  3. Professionelere uitstraling
  4. Marge en omzetverbetering
  5. Minder fouten, meer werkplezier