Hoe maak ik een goede offerte als ZZP-er of eenmanszaak?

Laatste update op: dinsdag 3 oktober 2017

Het klinkt wellicht als een open deur, maar een goede offerte begint natuurlijk bij een goede inschatting van:

 1. de tijd die je nodig denkt te hebben voor het werk,
 2. je uurtarief (of eventueel verschillende uurtarieven),
 3. en de kosten van het materiaal dat je nodig hebt.

Tezamen maken zij de prijs van je offerte.

Als je echt even rustig kunt zitten voor de bepaling hiervan en het is precies duidelijk wat je klant van je wil hebben dan kom je er natuurlijk meestal wel uit. Maar dat zijn voorwaarden die in de praktijk niet altijd opgaan.

Zo heb je natuurlijk vaak weinig tijd om rustig aan je calculaties te werken omdat je met je normale werk bezig bent bij de klant. En vaak weet een potentiële klant ook op voorhand nog niet precies wat hij/zij wil. Een ander aspect is dat ZZP-ers en Eenmanszaken (maar ook andere bedrijven) in tijden van drukte tot een hogere prijs komen, dan wanneer het er het erg rustig is. Dat hoeft niet erg te zijn. Als je jezelf er maar bewust van bent en het altijd kunt uitleggen aan de klant. Je klant zal het niet zo prettig vinden als er echt grote prijsverschillen in je offertes zitten, zonder dat daar inhoudelijk aanleiding toe is.

Je kan een aantal dingen doen om het jezelf makkelijker te maken:

 1. Probeer op een rustig moment je 5 of 10 meest voorkomende werkzaamheden op te schrijven en daar een vast tarief voor te bepalen bijvoorbeeld per stuk, per uur, per vierkante meter, etc. Het mooiste is als je die gegevens opslaat in een standaardofferte die je als startpuntje voor je andere offertes gebruikt. (Zie voor een simpel voorbeeld hiervan van een stukadoor offerte in onze software de video hieronder).
 2. Probeer als je klant om een offerte vraagt, op dat moment in één keer alle relevante informatie bij hem of haar op te vragen en vast te leggen. Maak desnoods een checklistje van de zaken die je moet vragen. Denk in ieder geval aan:
  1. De afmetingen, ontwerpen eventuele tekeningen etc.
  2. De benodigde, gewenste of verwachte materialen
  3. Eventueel de aantallen (vooral in productieomgevingen)
  4. Gewenste levertijd
 3. Maar probeer ook de volgende vragen beantwoord te krijgen:
  1. Ben je de enige die een offerte uitbrengt (Soms is het glashelder, soms helemaal niet. Als je er op een goede manier achter kan komen is dat natuurlijk waardevolle informatie)
  2. Wanneer wordt er verwacht dat er een beslissing over de offerte wordt genomen?
  3. Is er een kans dat het een herhaal-order betreft?
 4. Probeer vaste momenten in de week of op de dag te prikken om aan je offertes te werken. Of zorg in ieder geval dat je dat kan doen op een moment dat je niet met je "normale" werkzaamheden bezig bent.
 5. Zorg dat je één plek hebt waar je al je gegevens (ook je klantgegevens) die je nodig hebt voor je offerte opslaat en dat je daar van overal bij kan. Dat weet je altijd waar je moet zijn als je je offerte maakt. Of als je eens een oude offerte wilt inzien of wilt hergebruiken voor een nieuwe aanvraag.
 6. Het helpt je echt als je goede software hebt om dit te doen.

 

Vijf redenen om Ub-Next te gebruiken 

 1. Makkelijker en beter offertes en facturen maken
 2. Beter inzicht en overzicht
 3. Professionelere uitstraling
 4. Marge en omzetverbetering
 5. Minder fouten, meer werkplezier